FAQ
* Kan ik 1 parkietje alleen houden of is 2 of meer beter?
Grasparkieten zijn van nature vogels die in een groep leven en zich ook het lekkerst voelen onder soortgenoten, ze kunnen ook alleen gehouden worden mits ze heel veel aandacht krijgen van een plaatsvervangende soortgenoot, de mens dus. De vogel kan dan wel een gedragstoornis gaan ontwikkelen en vervelend of opdringerig naar de baas worden. Persoonlijk zeg ik meer dan 1.
En als je niet voor een groep in een volière kan gaan dan op zijn minst 2 vogels in een ruime kooi met veel vliegmogelijkheden en tijden buiten de kooi.
Als de vogels jong zijn gaat tam maken met 2 of meer te gelijk ook heel goed. Als er 1 iets durft komt de rest al snel mee kijken.
* Als ik een man en vrouwtje ( pop ) neem krijg ik dan baby's?
Nee, parkieten gaan over het algemeen pas eitjes leggen als je ze daar een gelegenheid voor aanbied, een nestblok dus. Ook al zie je ze wel paren is dat geen reden voor paniek. Man/pop is wel de beste combinatie om te nemen, er onstaat eerder kroel gedrag en zorgen voor elkaar. Twee poppen samen gaat op den duur vaak mis, twee mannen samen kunnen wel. Wil je meer dan 2 parkieten, zorg dan altijd voor even aantallen en geslachten.
* Welke kooi is het best geschikt voor een grasparkiet?
Er zijn tegenwoordig heel veel leuke kooien in omloop. Dingen waar je op moet letten om de kooi beter geschikt te maken zijn;
- horizontale tralies voor het klimmen en tralie afstand 1cm-12mm
- beter een brede lage kooi dan een hoge smalle.
- een mooi formaat kooi voor 1 tot 2 vogels is bijv. L 60 x B 40 x H 50 cm
- zorg voor een verscheidenheid aan houten stokken in verschillende diktes
- hang hier en daar wat speeltjes maar hang het niet te vol.
Voor uitgebreidere info kijk op deze site onder het onderwerp De grasparkiet.
* Waarom appelazijn door het water doen?
Appelazijn wordt al tientallen jaren gebruikt voor en door mens en dier als ‘"alles helend middel’’. Veel natuurkundigen zien appelazijn als het wondermiddel uit de natuur. Appelazijn kan zowel door het voer als in het drinkwater gevoerd worden.
Door de bloedzuiverende eigenschappen wordt appelazijn ook veel gegeven in de strijd tegen vliegen en andere insecten. Schoon en zuiver bloed lijkt minder aantrekkelijk te zijn.
* Waarom wil mijn parkietje niet in bad?
Over badderen kan ik heel kort zijn, ze houden ervan of niet.
Je kan ze niet dwingen. Vaak is het ook omdat ze het niet kennen, niet geleerd hebben, dan is het dus eng.
Een tip om het aantrekkelijker te maken;
- Vul een diep bord met een laagje water en doe er wat sla of andijvie blaadjes in of wilgenblaadjes of vogelmuur.
Willen ze dan nog niet kan je ze af en toe met de plantenspuit nat spuiten als het erg warm is, ook is het goed om te doen zodat ze zich dan zelf lekker gaan oppoetsen.
De jonge parkietjes die hier gekweekt worden leren het al na het zelfstandig zijn en voor het verhuizen en vinden het bijna allemaal reuze leuk, kijk maar;
* Wat mogen mijn parkieten echt niet hebben?
Er zijn een aantal dingen die echt slecht of giftig zijn, houdt dit dus ver bij je vogeltjes vandaan.
Voor de hand liggend;
- koffie
- alcohol
- tabak
- te veel zout
Verder;
- chocolade
- avocado
- de meeste kamerplanten
* Wat voor planten of groen kan wel?
Vogelmuur is een prima voedsel plant voor vogels. Blad en zaad zijn gewild als vogelvoer.
Golliwoog planten.
En groentes zoals; andijvie, komkommer, paprika, peen.
Beter geen koolsoorten en peulvruchten alleen gekookt.
Fruit is iets minder in trek maar appel, of schilletjes ervan lusten ze wel. Verder is het gewoon uitproberen en leren kennen voor ze.
Waar ze ook graag aan knagen en tevens leuk is om in de kooi te bevestigen zijn wilgen takken met of zonder blaadjes.
* Wordt een parkiet alleen tam als je het met de hand opvoedt of heel vroeg al bij de ouders weghaalt...
Nee.
Een parkieten jong krijgt via de ouders de beste voeding en opvoeding en moet zeker minimaal 6 weken bij de ouders blijven, al zijn ze uit het blok gekomen ( meestal rond de 4 à 5 weken ) en eten ze 'zelfstandig', vaak lijkt het alsof ze goed eten maar het pellen van de zaden vergt nog veel energie en ze krijgen niet genoeg binnen.
De opvoeding die ze van de vader krijgen is essentieel om een goede gesocialiseerde vogel te worden. De vader zal dus na het uitvliegen ook het jong voeren en verder helpen een echte vogel te worden.
Als de jongen vanaf 2 weken oud regelmatig in de hand genomen worden geeft dat al een goed basis voor het tam maken. Het tam maken moet dus echt door de uiteindelijke eigenaar met veel tijd en geduld gedaan worden.
De meeste hobbykwekers maken de jongen wel voorbereidend tam door er veel mee bezig te zijn.
Een jonge tamme vogel kopen of verkopen is dus onzin, het is gewoon jong en onder de indruk van alle nieuwe dingen. Maar met alle mogelijkheden nog in het vooruitzicht.
* Is een spiegeltje is een leuk speeltje voor mijn parkiet...
Het kan, maar vaak ook niet. Ze zien hier namelijk niet hunzelf in zoals wij maar een soortgenoot en al wordt er gedacht dat dat juist fijn is "want dan is hij niet zo alleen" is het juist af te raden omdat het gestoord gedrag kan veroorzaken, voeren van het spiegeltje, beschermen. Daar het spiegeltje nooit de affectie terug gaat geven kan het op den duur een frustrerend effect hebben. En je vogeltje zal er niet gelukkiger op worden. Maar het verschilt qua parkiet in de aandacht die ze aan hun spiegel geven dus hou het in de gaten en wordt het abnormaal beter weghalen.
Spiegeltjes of andere glimmende objecten in een kooi of volière met meerdere vogels hoeft geen probleem te zijn daar er ook echte soortgenoten zijn. Al kan er dan toch nog een vogel tussen zitten die voer op gaat geven tegen een spiegeltje. Dan is het afwegen hoe vaak dat gebeurd en weerhoud dat hem van andere, normale contacten of wordt hij overdreven beschermend ten opzichte van het spiegeltje. Dan weghalen.
* Moet ik voor informatie bij de dierenwinkels zijn...
Helaas blijken de meeste dierenwinkels onvoldoende kennis in huis te hebben...
Ook heersen er nog erg veel taboes over bepaalde onderwerpen. Ben je van plan een parkiet aan te schaffen en heb je er zelf nog weinig ervaring mee wend je dan tot de bestaande parkieten fora. Hier bevinden zich de echte kenners en liefhebbers. ( klik hier )